Makaron ryżowy z krewetkami i natką pietruszki

Posted on

Cześć kochani!

Dzisiaj będzie kulinarnie i przede wszystkim smacznie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dobrze przyrządzone krewetki. Tak naprawdę, nauczyłam się jeść je podczas pobytu w Tajlandii. Chociaż o ich smaku tutaj nie będę opowiadać, bo pewnie zajęłoby mi to sporą część wpisu. Ostatnio nie mam czasu na jakieś wymyślne dania, robię to, co zajmuje mi dosłownie chwilę. Takim szybkim daniem jest właśnie makaron ryżowy z krewetkami i natką pietruszki. Zanim zdradzę Wam przepis, muszę wspomnieć o cudownej przyprawie, którą odkryła moja mama. Teraz ja używam jej do każdego wytrawnego dania. Przyprawa pozbawiona jest soli, a wszystkie znajdujące się tam zioła są starannie dobrane. Składniki to: czosnek, cebula, papryka słodka, natka pietruszki, pieprz czarny, kolendra, pieprz Cayenne, tymianek, oregano, imbir, majeranek, kurkuma, jałowiec, ziele angielskie, cząber, kminek, rozmaryn, liść laurowy. Gorąco polecam, bo warto mieć je w swojej kuchni!

18 ziół

Ok, w takim razie zaczynamy! Poniżej podaję przepis dla 2 osób. Składniki z jakich składa się moje danie to:

przepis

  •  225-300 g krewetek mrożonych,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 200-300 ml mleczka kokosowego ( najlepsze będzie Real Thai – niestety nie mogłam dostać nigdzie, dlatego zakupiłam House of Asia),
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • przyprawy ( 18 ziół Ojca Mateusza, curry).

Zaczynamy od dokładnego przepłukania krewetek. Następnie makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy na rozgrzane masło klarowane. Po dwóch minutach dodajemy na patelnię wcześniej przygotowane krewetki.

przepis

Gdy zobaczymy, że nasze krewetki już się rozmroziły, przyprawiamy je ( u mnie zioła i curry). Następnie dodajemy 200 ml mleczka kokosowego i dokładnie wszystko mieszamy. Po minucie wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki i ugotowany makaron ryżowy. Całość jeszcze przesmażamy z dwie minutki (jeśli sosu będzie za mało dodajemy resztę mleczka kokosowego).

mleczko kokosowe

I gotowe! Teraz nałóż danie na talerz i delektuj się jego smakiem 😉

Sami widzicie, że wykonanie tego pysznego jedzonka jest banalnie proste i szybkie. Życzę wszystkim smacznego i czekam na Wasze zdjęcia, buziaaaki ;*

makaron z krewetkami

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.